Hovedpine

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine er generelt ganske ufarligt, men kan være yderst generende. Hovedpinen hænger sammen med spændinger i skulder, nakke og den øverste del af ryggen. Spændingerne opstår ofte af ensidigt gentaget arbejde med forkerte arbejdsstillinger. Sidder man meget og er knap så god til at holde ryggen rank, vil der med tiden opstå store spændinger og infiltrationer i den øverste del af ryggen, skulder og nakke. Løsnes disse spændinger ikke, kan de medføre spændingshovedpine.
Man kan få en kort lindring ved at trykke langs kraniekanten, hvor nogle af rygmusklerne hæfter, men skal lindringen være vedvarende, skal spændingerne fjernes.

Migræne

Migræne er ofte en dunkende, halvsidig, anfaldsvis hovedpine som kan medføre kvalme og opkast. Man kan blive ekstremt følsom overfor udefrakommende lyd og lys. Mange ønsker derfor under et anfald at være i et mørkt stille rum evt. under dynen.
Årsagen til migræne er ikke fastlagt. Men man ved at blodårene uden på hjernen udvider sig under et anfald og det er formegentlig disse ændringer som giver smerten. Det er dog en ændring i elektrisk aktivitet i hjernen, som starter og stopper anfaldene. Mere præcist kender man ikke fænomenet.
Selvom man ikke kan kortlægge det, mener man at der er en arvelig tendens for migræne. De som kender deres egne anfald, ved f.eks.hvilke fødevarer der kan fremkalde dem. Nogle får forvarsler på anfald som evt. kunne være i form af synsforstyrelser eller snurrende fornemmelser i fingre eller ansigt.